Co jsem vařila a fotila 3 - trocha luxusu

5. května 2013 v 17:07 |  NĚCO K SNĚDKU
Éra mého vaření (a focení) pomalu končí, protože rodiče se vrátili z dovolený. A vařit s mámou za prdelí - děkuji, nechci. Dneska jsem ovšem vařila, protože mi zbyli suroviny na jeden recept. A scénář byl jako vždycky:
Máma zmerčí, že se nacházím v kuchyni, v nechráněném prostoru a držená tam na delší dobu kuchařskou povinností. Dobrá příležitost se vykecat, že? Uvaří si čaj, rozvalí se v kuchyni na židli, nadechne se a jede... dnešní téma je jedna z jejích oblíbených variací na téma "Jak jsou ty lidi dneska blbý". Nejde jen o mojí obecnou nechuť být uchem pro její stížnosti, jde o to, že mě vyrušuje při činnosti, na kterou se pořebuju soustředit - obzvlášť, když ten recept vařím poprvé. A prosím jí pokaždé, když vařím (omluvou jí budiž, že jsem dlouho pro rodinu nevařila, a to právě proto, že se to vždycky váže s konfliktem) a prosím ji tedy zas: "Mámo, já prostě nesnáším, když vařím, a někdo mi u toho stojí (sedí) za zády a ruší mě, potřebuju se soustředit". Abychom dodrželi typický scénář, máma se naštve, že si ani nemůže popovídat s vlastní dcerou, naznačí, že jsem nevděčnej a rozmazlenej spratek, postěžuje si, že ani postěžovat si člověk dneska nemůže, a zlostně odkráčí.
Já jí nechci urážet ani odhánět, ale když vařím s ní za zadkem, tak se cítím jako na následujícím obrázku:


I přes všeobecné rozladění se mi oběd povedl, mňam!


TĚSTOVINY S KUŘECÍM MASEM A ŽAMPIONY
Název zní fádně, ale recept je opravdu luxusní. Se sháňkou některých surovin byl problém. Koření Tandoori Masala jsem hledala dlouho a marně. Možná to bylo tím, že jsem hledala ve špatných regálech (tj. v regálech s kořením). Nakonec jsem ho sehnala v Albertu ne v regálu s kořením, ale v uličce s exotičtějšími potravinami - tuším, že tam byly různé salsy, tortilly atd. Parmazán jsem taky hledala marně a doteď nevím, jestli se v supermarketu dá sehnat. Na internetu jsem našla, že české kuchařky nahrazují parmazán sýrem Gran Moravia, který je levnější, dostupnější a chuťově podobný. Takže jsem použila ten a opravdu je od parmazánu k nerozeznání.
Recept jsem našla opět na internetu tady. Fotky autora vypadají nádherně, moje jsou o něco horší. V receptu jsem vynechala víno, protože se u nás doma moc nepije a kvůli 100 ml jsem nechtěla načínat lahev.


OBRÁCENÝ BANÁNOVÝ KOLÁČ
Opět luxusní recept - bohužel se to projevilo i na ceně jednotlivých surovin. V receptu se píše "podávejte teplé". Na chuti ale neztrácí ani vychladlý. Recept z časopisu Albert najdete pod fotkami.



 


Komentáře

1 Laila Sitty Laila Sitty | Web | 5. května 2013 v 17:19 | Reagovat

to jídlo bych si dala :)

2 peanut butter peanut butter | Web | 5. května 2013 v 21:02 | Reagovat

mě hlavně paleo pomohlo v tom jídlo tolik neřešit, dříve sem počítala a vážila jak bláznivá, když jsem tak nečinila, jednalo se o období "kašlu na to, stejně se přejím"...jestli s tím teď problémy nemáš (já jsem taky hrozně pověrčivá a nerada to zakřikuji:), tak bych se do žádných novinek nepouštěla, právě když jsem doma, kde se jí "normálně" probíhá moje paleo/nepaleo strava asi tak, že místo dvou housek a trochou něčeho ala zalepit díry, si radši dám jednu s tlustou vrstvou másla a dalších dobrot (když sem doma oznámila, že jím máslo, málem ze mě spadli ze židle, to sem předtím jedla jen ty hnusné margaríny...), tím pádem se sytá až do oběda a nemám pořád nutkání něco pojídat a jak sem si četla tvůj článek, kde si psala, jak si dáš klidně pořádnou máslovou kaši, tak právě v tom si myslím, že je to kouzlo - být akorát najezená a nemít potřebu dál jíst, než když to jíš v "suché variantě" bez tuku apod...to pak máš chutě se něčím dojídat a pak to končí víme kde...

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.