The worst enemy (sušenka)

11. listopadu 2011 v 17:05 |  BANALITE a její dlouhé dny
Pomalu aplikuju změny do svýho jídelníčku a jak se zdá, funguje to.
Po měsíci zhubnuté jedno kilo, úspěch (některé dietářky se mi možná zasmějí, že oni dokážou zhubnout kilo za jeden den, no prosím, to umim taky, ale tohle je TRVALÉ kilo a pěkně vydřené kilo) - jsem na něj hrdá a tak mě moměntálně ani neděsí, že moje váha je ošklivých 56. Při představě, že jsem tenhle nárust dopustila, se mi chce brečet, ale teď to mám pevně v rukách a hodlám napravit všechny svoje chyby.

První změna, kterou jsem udělala, je, že jsem přestala jíst sušenky. Rozloučila jsem se se svými oblíbenými Bebečky, které jsem jedla skoro každý den ke svačině. Ono 200 kcal (kolik cca obsahuje balení) není tak mnoho, ale výživové hodnoty jsou 00 nic. Cereální sušenka je taky sušenka. A sušenka je nepřítel.
Teď svačím jogurty, ve škole jsem si hodně oblíbila kefíry a zakysané nápoje, v klidu je piju celou přednášku a jsem sytá, a taky banány. Postupně se pokusím být pestřejší.

K večeři by měli být bílkoviny a zelenina, to se snadno řekne, ale hůř vymyslí, obzvlášť když nejim zeleninu. Nikdy mě nenapadlo nic lepšího než pečivo a cottage. Poradkyně mi doporučila polívky - jíst zeleninu v rozmixované podobě mi totiž nevadí. Úplně nejjednoduší recept je uvařit zeleninu, rozmixovat, dochutit, a máte báječnou krémovou polívku například s cuketou, hráškem atd. Já si to dopřávám i s osmaženou cibulkou a smetanou, holt když to se mnou jí přítel, musí to taky nějak chutat. Bezva recept na cuketovou polívku najdete např. tady.
Dále mi doporučila homemade pomazánky. Úplně jednoduchá - nízkotučný tvaroh, tuňák, rozňahňám to a mám dobrotu (i přítel si pochutnal).

Nesnáším zeleninu, přitom jsem většinu druhů ani neochutnala. Kupříkladu brokolici mám ráda, na doporučení jsem vyzkoušela cuketu, připravenou absolutně nedietně dle receptu zde, lilek, a chutnalo mi.

Teď pro mě není prioritní jíst dietně. Dávno už tak nejim (proto jsem ztloustla 5 kilo), ale když změnim skladbu jídelníčku a budu sportovat tak jako dosud (4 týdně fitko), mohla bych trvale zhubnout na 55 kilo a žít spokojenej život s dobrym jídlem a občas si dopřát pizzu a Marlenku a jiné hříchy.
Ve fitku taky pomalu zvyšuju zátěže a dobu na orbitreku. Zatím vydržím 15 minut, nic moc, ale nechci se zabít ani odcházet z posilovny po čtyřech a ani mít koláče velikosti valašských frgál v podpaží!
Dieta je pro mě teď dlouhodobej proces. Nikam nespěchám, čutálista by mě miloval i 100 kilovou a moje oblečení mi pořád je.

Asi nikdo nemůže zapomenout na moje sklony pro prasečí přejídání. Žádné dobré rozhodnutí nemůže zabránit mému bulimickému JÁ, aby rozcupovalo tisíce balíků sušenek. Bez pana čutálisty bych to nezvládla. Stala se z toho taková hra mezi námi. Koupí mi čokoládu, já jí chci, nejdřív se lísám, pak se popereme a pak o ní hrajem žolíky. Musim vyhrát 3 krát za sebou abych dostala 1 řádek! (víc jak řádek denně povoleno nemámSmějící se). K snídani jsem si koupila moje milované biskity (někdo by mohl namítnout, že je to jako sušenky, no, prosím). Jakmile slyší, že po snídani otevírám potravinovou skříň abych si dala další dávku, přes celý byt spustí salvu nadávek. Vyčítavé pohledy, když si do kafe sypu tunu cukru, a když odchází na trénink, odnáši v batohu biskity i čokoládu :D Když jsem celý den ve škole a nestíhám uvaří mi, a uvaří mi zdravě. Všechnu tu zeleninu jí se mnou, pomáhá mi s vařením a je to sranda. Nikdy bych se nenamáhala připravit jídlo dost chutně a neobtěžovvala bych se složitou přípravou, kdybych vařila jen pro sebe.

On je hlavní pilíř mojí léčby, on je můj anděl...


Prosím, co jíte vy k večeři? Co svačíte? Jaká je vaše oblíbená zelenina? Potřebuju víc nápadů tak šup sem s nimi!! :)
 


Komentáře

1 ven ven | Web | 11. listopadu 2011 v 19:08 | Reagovat

zeleninový polívky doporučuju! když k tomu ješt přidáš kombinaci obiloviny a luštěniny (namočíš, uvaříš, rozmixuješ), dostaneš do jídla i plnohodnotnou bílkovinu. tělo si bude chrohtat a z přibírání strach mít nemusíš:) můžeš to kombinovat jak chceš. u mně vedou nejčastěji krupky či kroupy + čočka/fazole všech druhů/hrach všech druhů/cizrna. místo krupek někdy dám pohanku, ale tu jím raději mimo polívky.
polívky prostě dělám tak, že osmahnu cibulku, prdnu na to nakrájenej (nastrouhanej) celer, taky osmahnu, přidám petržel a mrkev, naposled brambory, protože tam jsou dobrý (i když nemaj výživovou hodnotu) (kořenová zelenina má hodně vlákniny a vitamínů - ideálně ze zahrádky a ne z igelitu ze supráče), zvlášť mám uvařený luštěniny a obiloviny (to vychytáš postupně, co jak dlouho, teď to i šidim a některý dělám společně), vařim to s mořskejma řasama a bez soli. celý to pak prdnu do polívky, chvilk povařim. zkusim jestli je všecko akorát měkký, odstavim z plotny, vmíchám miso pastu a tradá kotel polívky aspoň na tři dny a nemusim nic řešit, protože pro tělo je to to nej. jo a když nemám luštěniny dopředu namočený, použiju krupky a loupanou červenou čočku a vařim to tak dlouho, jak třeba mrkev.
nemixuju, blo nemám mixér. ale rozmixovaná polívka = nejlepší mňamka.

jó ještě zkus dýni, ideálně hokaido - ta má nejlepší chuť. postup: cibulka na oleji, voda, malinko brambor a kupa hokaida, sůl + pepř + muškátovej oříšek, rozvařit, rozmixovat, vmíchat na talíři smetanu a nabouchat se k prasknutí tou dobrotou!

papa a dobrou chuť a pozdravuj chlapisko, to moje mě taky nutí (ani o tom neví) k vaření a hezkýmu jezení. a k hlavovýmu pořádku.

2 ewa23 ewa23 | Web | 11. listopadu 2011 v 19:33 | Reagovat

jak tak nad tym rozmyslam, tak zeleniny jem v poslednom case celkom dost... teraz akurat chrumem k telke mrkvu a kalerab.. a zeleninovu polievku robievam tiez dost casto.. mojou fintou je 2 rozne druhy mix mrazenej zeleniny (takze je tam nakoniec aspon 6 druhov), trochu to oprazim na oleji, zalejem vodou, do toho zeleninovy bujon, nakrajane zemiaky a cca za 2 hrste ovsenych vlociek a uvarit do makka... tuto polievku robim tak raz za dva tyzdna, ale za taky hrniec, ze to jeme tak 3-4 dni...
no a na veceru si posledne dni vzdy nakrajam paradajku, papriku, mladu cibulku a k tomu cottage.. chvilu mi trvalo naucit sa jest cottage bez peciva, ale da sa to.... a minule som si nakrajala jednu mensiu uhorku, 2 paradajky a mensiu cervenu cibulu, osolit, okorenit a mnam :-D
a este vies co je super? taka ta mrazena wok zelenina, opiect na troske oleja a da sa to jest aj uplne samotne :-)

3 R. R. | Web | 11. listopadu 2011 v 20:27 | Reagovat

tak tenhle článek mě fakt potěšil, jsem ráda, že se daří :-)  od pana čutálisty je to moc hezké...
bebe jsem taky nedávno pomalu vyřadila, ale stýskalo se mi po nich, tak si dávám aspoň ty bebe mini s bílým jogurtem... třeba jen 1/3 balíčku, to mi stačí :-)  ze zeleniny miluju již zmíněnou cuketu a brokolici... i rajčata, papriky a okurky mám ráda, třeba s cottagem nebo s tuňákem ve vlastní šťávě (dneska jsem ho ale měla s rýží, protože zbyla bráchovi od oběda, tak jsem si vzala)... jinak fajn večeře jsou třeba fazole (ve slaném nálevu, pokud chceš aby tam bylo méně cukru, který je v tomatě), opět s tuňákem nebo já si k nim třeba ráda opeču kousek žitného nebo celozrnného chleba... zeleninové polívky taky občas mívám, protože mamka nosí v jídlonosiči zbytky co má z oběda z práce :-)
jednu dobu jsem si hrozně ráda dělala cuketu a rajče na olivovém oleji... může se to třeba posypat sýrem ;-) jinak... už nevím no... mám ráda občas i sladké večeře jako domácí ovesné sušenky nebo nějaké celozrnné buchty, ale to by se večer asi nemělo no :-D

4 msomebody msomebody | 11. listopadu 2011 v 21:20 | Reagovat

skus kombinaciu:
cervena fazula + hrasok/kukurica + tuniak. dochutit to troskou soli a korenim, a nadrobno nakrajat jednu malu jarnu cibulku. a ked chces extra bielkoviny, tak si do toho vmiesaj lyzicu cottage-u, alebo na kocky nakrajany tvrdy syr (najlepsie 30% eidam).
mnaaaaaaaaam........ :-P

5 versul versul | E-mail | Web | 11. listopadu 2011 v 21:46 | Reagovat

Super článok! A tie zeleninové polievky sa mi páčia:) Aj keď pre mňa je jednoduchšie dať si zeleninu- nerobí mi problém. Takže tu je aj odpoveď na tvoju otázku- na večeru jem Cottage, tvaroh so zeleninou a k tomu nejaký ten knäck alebo racio :)

6 Emily Emily | Web | 11. listopadu 2011 v 22:23 | Reagovat

ahoj, mám ted na logu článek s potravinama, třeba tě něco bude inspirovat...

7 Sash Sash | 14. listopadu 2011 v 12:57 | Reagovat

Ahoj, skvele citanie :) ...jeden dobry tip ma pri tomto napadol...mrazene zeleninove panve z Lidlu, skvele ochutena zelenia, na obed s cestovinami alebo ryzou je to genialne...skus ochutnat, mozno potom prides zelenine na chut :)

8 Gisele Gisele | Web | 15. listopadu 2011 v 17:43 | Reagovat

Máš skvělýho chlapa!:-)Co se týče toho jídla, taky mám na blogu pár tipů. K sváči si dávám nejradši bílý jogurt a do toho přimíchám nějaké ovoce, ať mi to víc chutná:-)Poslední dobou si do jogurtu sypu ještě pšeničné otruby, které údajně i podporují hubnutí, z čehož mám samozřejmě hlavně dobrej pocit:-D A navíc po nich nemám chuť na sladkosti.Hmm, jak to tak vidím, za chvilku se budu "živit" jen otrubama:-D

9 barumka barumka | Web | 25. listopadu 2011 v 22:41 | Reagovat

Tyjo, ten tvuj cutalista je vazne andel! Taky bych potrebovala takovou podporu. Jinak k veceri ted jidavam vicemene kazdej den to samy - suchary (nejvic ok davka jsou 3 knackebroty) + nejaka bilkovina (syr, tunak, sunka, tofu, tavenak, rybi salat...) + porce zeleniny (rada mam rajcata, papriky, okurek, obcas si dam mrkev, kedlub, cervenou repu...). Hlavni je, aby te bilkoviny bylo dost, neni dobry se sidit (pak prijde mlsna a v zaludku zmizi tabulka cokolady).

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.